Tahitigardenia

BOTANIKK

LATINSK NAVN

Gardenia tahitensis

NORSK NAVN

Tahitigardenia, Tiare Tahiti, Tahitisk monoï

FAMILIE
Rubiaceae

OPPRINNELSE
Polynesia

PLANTENS GENIALITET: FORFØRELSE

Kronblad av tahitigardenia i Polynesiea © Herenui Varney

PLANTENS OPPRINNELSE

Man må reise til den andre siden av jorden for å finne den, for den tahitigardeniaen som brukes i ekte monoï finnes bare i Polynesia. Her dyrkes den på en meget respektfull måte: den vannes sparsomt og det brukes bare naturgjødsel. Den høstes inn for hånd, i knoppstadiet, for deretter å bli forvandlet til monoïolje. Varemerket Yves Rocher er en av de store brukerne av dette produktet. Og ettersom vi er så opptatt av å alltid skaffe ingrediensene med respekt for naturen og menneskene, henter vi monoïoljen fra våre samarbeidspartnere, noe som er en garanti for dens gode kvalitet. Tradisjon, enkelhet og ekthet er altså det som gjør dette produktet så spesielt og suksessrikt.

Manuell innhøsting av blomsterknopper tidlig om morgenen før de springer ut, i Polynesia © Herenui Varney

PLANTENS GENIALITET: FORFØRELSE

I den vulkanske og kalkrike jorden i Polynesia har tahitigardenia funnet sin plass. Denne tropiske busken kan bli 4 meter høy og blomstrer hele året, men har en topp på sommeren i den sødre delen av jordkloden, fra oktober til januar. Blomstene, som vanligvis er hvite, har 5 til 9 kronblader som er formet som en stjerne og den gir fra seg en nydelig og behagelig duft. Blomstens skjønnhet har vunnet (...) polynesernes hjerte. De har gjort den til sitt symbol for regionen, Tahitis nasjonalblomst er sterkt forenet med polynesernes sjarme og varme åpenhet - noe som også bidrar til at den blir godt tatt vare på.

VÅRT EKSTRAKT

I århundrer har polyneserne brukt monoï i sin skjønnhetspleie og sine parfymer. Den gamle tradisjonelle metoden bestod i å la tahitigardeniaens kronblader komme i direkte kontakt med nyrevet fruktkjøtt av en moden kokosnøtt. Monoï produseres nå i henhold til en kontrollert metode som består i at man lar gardeinablomstene ligge og trekke i kopraolje (fruktkjøtt av kokosnøtt som tørkes i solen) i 10 dager. (...)Den monoï som man da får beskyttes av en registrert opprinnelsesbetegnelse som ikke bare garanterer ektheten og kvaliteten men også at den er produsert lokalt. Produktserien Monoï de Tahiti har kroppsprodukter som gjør huden behagelig myk med en nydelig varm duft.

TAHITIGARDENIA I VÅRE PRODUKTER

LES MER